انگیزه چیست؟

انگیزه چیست؟ فرق بین انگیزه و انگیزش

انگیزه یا Motivation فرآیندی است که رفتارهای هدف مدار را آغاز، هدایت و حفظ می‌کند. این چیزی است که باعث می‌شود شما عمل کنید، چه خوردن یک لیوان آب برای کاهش تشنگی یا خواندن کتاب برای کسب دانش و…

انگیزه فرآیندی است

انگیــزش شامل نیروهای بیولوژیکی، عاطفی، اجتماعی و شناختــی است که رفتار را فعال می‌کنند. در استفاده روزمره، اصطلاح “انگیــزه” اغلب برای توصیف اینکه چرا یک شخص کاری انجام می‌دهد استفاده می‌شود. این نیروی محرکه اعمال انسان است. Motivation فقط به عوامل فعال کننده رفتارها اشاره نمی‌کند. همچنین شامل عواملــی است که این اقدامات هدفمند را هدایت و حفظ می‌کنند (اگرچه چنین انگیزه‌هایی به ندرت مستقیماً قابل مشاهده هستند).

در نتیجه، ما اغلب باید دلایلی را استنباط کنیم که چرا مردم کارهایی را که انجام می‌دهند، بر اساس رفتارهای قابل مشاهده انجام می‌دهند. دقیقاً چه چیزی در پشت انگیزه‌های چرایی عمل ما نهفته است؟ روانشناسان نظریه‌های مختلفــی از انگیــزش ارائه کرده‌اند، از جمله نظریه محرک، نظریه غریزه و نظریه انسان گرایانه (مانند سلسله مراتب نیازهای مزلو). واقعیت این است که نیروهای مختلفــی وجود دارند که انگیزه‌های ما را هدایت می‌کنند.

انواع انگیزه

انواع مختلف Motivation اغلب به صورت بیرونی یا درونی توصیف می‌شوند:

  • انگیزه‌های بیرونــی انگیزه‌هایی هستند که از خارج از فرد نشأت می‌گیرند و اغلب شامل پاداش‌هایــی مانند غنائم، پول، شناسایی اجتماعی یا تمجید می‌شوند.
  • انگیزه‌های درونی آنهایی هستند که از درون فرد ناشــی می‌شوند، مانند انجام یک جدول کلمات متقاطع پیچیده صرفاً برای رضایت شخصی از حل یک مشکل.
موارد استفاده از انگیزه

استفاده‌های مختلفــی از انگیــزه وجود دارد. این به عنوان یک نیروی هدایت کننده برای همه رفتارهای انسانی عمل می‌کند، اما درک نحوه عملکرد و عواملی که ممکن است بر آن تأثیر بگذارد می‌تواند از جهات مختلفی مهم باشد. درک آن می‌تواند:

  • به بهبود کارایی افراد در حین تلاش برای رسیدن به اهداف کمک کند
  • به مردم کمک کند تا اقدام کنند
  • افراد را به انجام رفتارهای سلامت محور تشویق کند
  • به افراد کمک کند از رفتارهای ناسالم یا ناسازگار مانند ریسک‌پذیری و اعتیاد اجتناب کنند
  • به افراد کمک کند تا کنترل بیشتری بر زندگی خود داشته باشند
  • بهزیستی و شادی کلی را بهبود بخشید

اضطراب و استرس چیست؟ 8 راهکار برای مدیریت استرس

تاثیر انگیــزه

هرکسی که تا به حال هدفی داشته است (مثل اینکه بخواهد 10 کیلو وزن کم کند یا در یک مسابقه ورزشی شرکت کند) احتمالاً بلافاصله متوجه می‌شود که داشتن میل به انجام کاری کافی نیست. دستیابی به چنین هدفــی مستلزم توانایی استقامت در برابر موانع و استقامت برای ادامه راه علی رغم مشکلات است.

سه مؤلفه اصلی انگیــزه
  • فعال سازی
  • پشتکار
  • شدت

1. فعال سازی شامل تصمیم برای شروع یک رفتار، مانند ثبت نام در کلاس آموزشی است.

2. پافشاری، تلاش مداوم برای رسیدن به هدف است، حتی اگر موانعی وجود داشته باشد. نمونه‌ای از تداوم، گذراندن دوره‌های آموزشی بیشتر به منظور کسب مدرک است، اگرچه نیاز به سرمایه گذاری قابل توجهی در زمان، انرژی و منابع دارد.

3. شدت را می‌توان در تمرکز و نیرویی که برای دنبال کردن یک هدف انجام می‌شود مشاهده کرد. به عنوان مثال، یک دانش آموز ممکن است بدون تلاش زیاد کنار بیاید، در حالی که دانش آموز دیگر به طور منظم مطالعه می‌کند، در بحث‌ها شرکت می‌کند و از فرصت‌های تحقیقاتــی خارج از کلاس استفاده می‌کند. دانش آموز اول فاقد شدت است، در حالی که دانش آموز دوم با شدت بیشتری اهداف آموزشــی خود را دنبال می‌کند.

درجه هر یک از این مؤلفه‌های انگیـزه می‌تواند بر رسیدن یا عدم دستیابــی شما به هدف تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، فعال سازی قوی به این معنی است که شما به احتمال زیاد شروع به دنبال کردن یک هدف می‌کنید. پشتکار و شدت تعیین می‌کند که آیا برای رسیدن به آن هدف ادامه می‌دهید یا خیر و چقدر برای رسیدن به آن تلاش می‌کنید.

همدلی چیست؟ 10 نشانه همدلی

نکاتی برای یافتن انگیزه

همه افراد در Motivation و اراده خود دچار نوساناتی می‌شوند. گاهی اوقات ممکن است احساس کنید که برای رسیدن به اهدافتان مشتاق هستید و برای رسیدن به اهدافتان بسیار انگیــزه دارید، در حالی که در مواقع دیگر ممکن است نسبت به آنچه می‌خواهید یا چگونه به آن دست یابید بی‌حوصله یا نامطمئن باشید. حتی اگر احساس می‌کنید انگیزه‌تان کم است، قدم‌هایی وجود دارد که می‌توانید انجام دهید تا شما را به جلو حرکت دهد. برخی از کارهایی که می‌توانید انجام دهید عبارتند از:

  • اهداف خود را طوری تنظیم کنید که روی چیزهایی تمرکز کنید که واقعاً برای شما مهم هستند
  • اگر در حال مقابله با چیزی هستید که خیلی بزرگ یا طاقت‌فرسا است، آن را به مراحل کوچک‌تر تقسیم کنید و سعی کنید روی آن تمرکز کنید.
  • دستیابی به اولین قدم برای پیشرفت
  • اعتماد به نفس خود را بهبود بخشید
  • آنچه را که در گذشته به دست آورده‌اید و نقاط قوت شما در کجا نهفته است را به خود یادآوری کنید
  • اگر چیزهایی وجود دارد که نسبت به آنها احساس ناامنی می‌کنید، سعی کنید روی بهبود در آن زمینه‌ها کار کنید تا احساس مهارت و توانایی بیشتری داشته باشید.

وقتی انگیزه ندارید چه کاری باید انجام دهید

مشکلات بالقوه انگیزه

چند نکته وجود دارد که باید مراقب آنها باشید که ممکن است به انگیزه شما آسیب برساند. این شامل:

  1. رفع سریع یا فکر کردن به همه یا هیچ. اگر نتوانید فوراً چیزی را اصلاح کنید یا نتوانید به یکباره آن را داشته باشید، احساس بی‌انگیزگی آسان است. به خود یادآوری کنید که رسیدن به اهدافتان زمان می‌برد.
  2. فکر کردن که یک اندازه برای همه مناسب است. فقط به این دلیل که یک رویکرد یا روش برای شخص دیگری کارآمد است، به این معنی نیست که برای شما نیز کارساز خواهد بود. اگر چیزی به شما در رسیدن به اهدافتان کمک نمی‌کند یا باعث می‌شود که احساس بی انگیزگی کنید، به دنبال چیزهایی باشید که برای شما بهتر عمل کنند.
  3. اگر علائم بی‌تفاوتی و خلق و خوی ضعیف را احساس می‌کنید که بیش از دو هفته طول می‌کشد، با پزشک خود صحبت کنید. گاهی اوقات کمبود مداوم انگیــزه ممکن است با یک بیماری روانی مانند افسردگی مرتبط باشد.
تاریخچه انگیزه

چه چیزهایی واقعاً ما را به انجام دادن انگیزه سوق می‌دهند؟ در طول تاریخ، روانشناسان نظریه‌های مختلفــی را برای توضیح اینکه چه چیزی باعث رفتار انسان می‌شود، ارائه کرده‌اند. در زیر برخــی از نظریه‌های اصلی انگیــزش آورده شده است.

غرایز

نظریه غریزی انگیــزش نشان می‌دهد که رفتارها توسط غرایز برانگیخته می‌شوند، که الگوهای ثابت و ذاتی رفتار هستند. چنین غرایز ممکن است شامل غرایز بیولوژیکی باشد که برای بقای یک موجود زنده مهم است مانند ترس، پاکیزگی و عشق.

نیازها

بسیاری از رفتارهای شما مانند خوردن، آشامیدن و خوابیدن با انگیــزه زیست شناسی انجام می‌شود. شما نیاز بیولوژیکی به غذا، آب و خواب دارید. بنابراین، شما برای خوردن، نوشیدن و خوابیدن انگیــزه دارید. تئوری درایو نشان می‌دهد که افراد دارای انگیزه‌های بیولوژیکی اولیه هستند و رفتارها به دلیل نیاز به انجام این انگیزه‌ها ایجاد می‌شود.

سطوح برانگیختگــی

تئوری برانگیختگی انگیــزه نشان می‌دهد که افراد برای انجام رفتارهایی انگیزه دارند که به آنها کمک می‌کند سطح بهینه برانگیختگی خود را حفظ کنند. فردی با نیازهای برانگیختگی پایین ممکن است فعالیت‌های آرامش‌بخشی مانند خواندن کتاب را دنبال کند، در حالــی که افرادی که نیازهای برانگیختگی بالایی دارند ممکن است انگیــزه درگیر شدن در رفتارهای هیجان انگیز مانند مسابقه موتور سیکلت را داشته باشند.

نتیجه

درک انگیــزه در بسیاری از زمینه‎‌های زندگی، از والدین گرفته تا محل کار، مهم است. ممکن است بخواهید بهترین اهداف را تعیین کنید و سیستم‌های پاداش مناسبــی را برای ایجاد انگیــزه در دیگران و همچنین افزایش انگیزه خود ایجاد کنید. دانش عوامل محرک و دستکاری آنها در بازاریابی و سایر جنبه‌های روانشناسی صنعتی کاربرد دارد. این منطقه‌ای است که در آن افسانه‌های زیادی وجود دارد و همه می‌توانند از دانستن اینکه چه چیزی کار می‌کند و چه چیزی مفید نیست، بهره مند شود.

منبع:

verywellmind

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید