هوشتجاری (Business Intelligence- bi) مجموعهای از نظریات، روشها، فرآیندها، معماریها و فناوریهایی است که برای تبدیل داده خام به اطلاعات مفید و معنادار استفاده میشود. هوش کسب و کار مقادیر بزرگی از اطلاعات را برای شناسایی و توسعه فرصتهای جدید بکار میگیرد. بهره بردن از فرصتهای جدید و اعمال یک استراتژی اثربخش میتواند مزیت بازار رقابتی و پایداری بلندمدت به ارمغان بیاورد.
برای مطالعه بیشتر در زمینه هوشتجاری به مقاله تبدیل دادهها به بینش تجاری مراجعه نمایید.
هوشتجاری ردههای مختلفی دارد: bi
- داده ها (Data)
- اطلاعات (Information)
- دانش (Knowledge)
- تصمیم گیری (Decision)
از طرفی در یک چرخه کاربردی از هوشتجاری میتوان مراحل زیر را متصور شد:
- مدلسازی دادهها (Data Modeler)
- اکتشاف دادهها (Data Discovery)
- ارائه داستانی (Story Board)
- انتشار (Publication)
تعریف هوش تجاری در وبسایت ویکی پدیا
تعریف عامیانه از هوش کسب و کار: bi
در یک کلام ساده هوش تجاری یا bi به معنای رسیدن از داد ها به تصمیم و افزایش منافع سازمان است. در بسیار از موارد مدیران یک شرکت با تصورات خود از شرایط جاری و گذشته سازمان برای آینده تصمیم گیری می کنند. این درحالی است که مدیران شرکت بزرگ آمازون نظر دیگری دارند:
تا زمانی که نمودار ها، اعداد و گزارش های دقیق می توانند وجود داشته باشند چرا با تصورات ذهنی خود که قطعا با واقعیت اختلاف دارد تصمیمات را دچار خطا کنیم.
هوش تجاری کیسان
یکی از دلایل محبوبیت بالای هوش کسب و کار در چند سال گذشته این بوده که کارشناسان، هوش کسب و کار را به چشم یک سرمایه گذاری افزایشی در حوزه فناوری اطلاعات نگاه می کنند. در واقع هوش کسب و کار از این مزیت فوق العاده برخوردار است که اولا در سیستم ها و روش های تولید سازمان دخالت نمی کند و ثانیا مخاطره استفاده از آن اندک است. به عبارت دیگر هوش کسب و کار دست و پا گیر نبوده، لازم نیست مدیران هر روز صبح که وارد دفتر کار خود می شوند، به عنوان اولین کار به سر و کله زدن با سیستم های هوش کسب و کار بپردازند.