کسانی که اعتماد به نفس کاذب دارند از دور انسان های خونگرم و جذابی به نظر می رسند، اما اگر به آن ها نزدیک شوید، متوجه خواهید شد که برقراری ارتباط با آنها واقعا سخت است. افراد زیادی را در اطراف خود می بینیم که از این مشکل رنج میبرند، آنها حتی خودشان هم نمیدانند ریشه مشکلشان چیست. شاید حتی بعضی از آن ها خبر نداشته باشند چیزی که حس میکنند درست و واقعی نیست.
اعتماد به نفس کاذب
اعتماد به نفس کاذب چیست؟
قبل از اینکه مفهوم اعتماد به نفس کاذب را بدانیم، ابتدا بایستی بدانیم اعتماد به نفس یعنی چه. بیشتر افراد فکر میکنند اعتماد به نفس بالا به معنی همان اعتماد به نفس کاذب است اما واقعا اینگونه نیست.
تعریف اعتماد به نفس سالم
اعتماد به نفس به احساس خوبی که یک فرد به خودش و توانایی هایش در انجام یک کار مشخص دارد، گفته می شود. به زبان ساده تر؛ کسی که در کاری اعتماد به نفس دارد؛ میداند که میتواند موفق شود. این فرد با استفاده از تجربه و حس خوبی که دارد به بهترین شکل کارهای خودش را انجام داده و خودش را به سمت موفقیت میبرد . افرادی که اعتماد به نفس بالا و سالمی دارند در بیشتر موارد باعث ایجاد حس اعتماد در دیگران هم میشوند.
تعریف اعتماد به نفس کاذب
درمورد اعتماد به نفس کاذب همه چیز برعکس است. کسی که این نوع از اعتماد به نفس را تجربه میکند در واقع اصلا خودش را باور ندارد. در بیشتر موارد حتی از خودش خوشش هم نمی آید. این فرد تنها چیزی را که به خوبی بلد است ادای اعتماد به نفس داشتن است. او میتواند در دیدارهای اول به شما این حس را القا کند که انسان بسیار قوی و توانایی است اما به مرور زمان امکان تغییرنگاه شما وجود دارد. به طور خلاصه اعتماد به نفس کاذب همان اعتماد به نفس پایین است فقط در ظاهر زیبا و گول زننده!
نشانه های اعتماد به نفس کاذب
اگر میخواهید بهتر متوجه اعتماد به نفس کاذب شوید؛ باید نشانه های آن را بشناسید. در حالی که نشانه های زیر را میخوانید به زندگی خودتان و افراد کناریتان توجه کنید. ببینید آیا این نشانه ها درمورد شما هم صدق میکند یا نه.
1-داشتن ظاهر خیلی خوبی
چرا اینطور است؟ چون آن ها بیش از اندازه به این که در برابر دیگران چطور دیده میشوند توجه میکنند. آن ها نمیتوانند تحمل کنند یک انسان معمولی باشند. برای همین بیشتر وقت ها زمان زیادی را جلوی آینه می گذارنند.
2-اهمیت تائید دیگران
خیلی از کارهایی که این افراد انجام می دهند، به خاطر دیگران است. پس طبیعی است که پس از انجام هرکاری منتظر تشویق و نظر مثبت دیگران باشند. اگر بعد از انجام کارها، تاییدی از سمت دیگران دریافت نکنند ناراحت میشوند و ممکن است دیگر آن کار را ادامه ندهند.
3-احساس مالکیت در روابط عاطفی
افرادی که اینگونه اند، در حقیقت به خودشان و توانایی هایشان اعتماد ندارند. این نداشتن اعتماد باعث میشود همیشه نگران از دست دادن کسی که دوستشان دارند باشند. به همین خاطر احساس مالکیت در آن ها تقویت میشود و روی روابط اجتماعی و عاطفی آن ها تاثیر میگذارد.
4-احساس عدم امنیت در جایگاه شغلی خود
این افراد همیشه میترسند یک نفر دیگر جایشان را بگیرد. به همکاران دیگر خود حسادت میکنند و حتی ممکن است پشت سر آنها حرف بزنند. به جای تمرکز بر روی توانایی های خود همیشه به دیگران فکر میکنند و در حال مقایسه خودشان با آنها هستند.
5-دروغگویی
حقیقت برای این افراد چندان خوشایند نیست. چون اگر بود احساس خوبی نسبت به خودشان داشتند. در عوض برای اینکه ظاهر امر را زیبا نشان بدهند دروغ های زیادی میگویند. و سعی میکند انسان پر مشغله و شادی به نظر بیایند.
6-وابستگی شدید به افراد
کسانی که اعتماد به نفس کاذب دارند نمیتوانند خودشان و زندگی را بدون بعضی از افراد تصور کنند. وابستگی شدیدی به آن ها حس میکنند و در نبود آن ها رفتار های عصبی شدیدی از خودشان بروز میدهند.
7-ضعف های خود را نمی پذیرند
همه انسان ها ضعف هایی دارند و در همه زمینه ها خوب نیستند. این امر درمورد کسانی که اعتماد به نفس کاذب دارند هم صادق است. اما ان ها این حرف را قبول ندارند. آن ها فکر میکنند انسان های کاملی هستند که آسمان روی زمین افتادند.
8-خود را در موقعیت رقابت و مبارزه قرار دادن
کسانی که به خودشان در انجام کاری اعتماد ندارند سعی میکنند اصلا در شرایط مبارزه قرار نگیرند؛ مگر این که مطمئن باشند پیروز خواهند بود. ممکن است آن ها را همیشه در حال شانه خالی کردن از زیر رقابت های مختلف زندگی کاری و شخصی ببینید.
9-فرار از مشکلات
این افراد فکر نمیکنند که بتوانند در برابر مشکلات پیروز شوند. و فقط به خاطر ترس از شکست از مشکل خود فرار میکنند. به تعویق انداختن کارهای سخت از نشانه های اعتماد به نفس کاذب است. یکی از راه حل های آسان آن ها برای فرار از مشکلات رو آوردن به موارد مخدر است.
10-انتقاد کردن
کسانی که اعتماد به نفس کاذب و ضعیفی دارند معمولا انتقادهای دیگران را نمیپذیرند و به جای آن بیش از اندازه از دیگران انتقاد میکنند. این ویژگی میتوانئ روابط آن ها را با دیگران دچار مشکل کند.
آثارمخرب اعتماد به نفس کاذب
زمانی که شما اعتماد به نفس کاذبی داشته باشید و درمورد خودتان و توانایی هایی که دارید خوب فکر نکنید به طور طبیعی از تاثیرات بد آن که در ادامه ذکر خواهد شد آزار میبینید.
- شادی و لذت کمتری در زندگی تجربه میکنید
- زندگی برای شما ارزش و معنای مشخصی ندارد
- همیشه نگران حفظ ظاهر خودتان هستید
- احتمال رفتارهای خود تخریبی در شما بالاست
- در زندگی موفقیت کمتری را تجربه میکنید
- استرس و اضطراب همراه همیشگی شماست
- از روابط اجتماعی خود لذت کافی نمیبرید
- ممکن است اجتماع گریز شوید
- در روابط عاطفی خود به مشکل بر میخورید
- نمیتوانید از تنهایی خود لذت ببرید
آیا اعتماد به نفس کاذب مفید است؟
شاید برایتان عجیب باشد ولی جواب سوال بالا مثبت است. تحقیقات زیادی نشان داده داشتن اعتماد به نفس کاذب به مدت کوتاه میتواند به شما در به دست آوردن اعتماد به نفس واقعی کمک کند. در منابع مختلفی ممکن است شما را به داشتن اعتماد به نفس کاذب تشویق هم بکنند. اما یادتان باشد اگر به مدت طولانی از این ترفند استفاده کنید ممکن است به عادت کنید و دیگر جزوی از شخصیت شما شود. پس با آگاهی کامل برای مدت کوتاهی ادای اعتماد به نفس داشتن را در بیاورید و ازتمرین های افزایش اعتماد به نفس استفاده کنید.
[…] مقاله ی اعتماد به نفس کاذب و آثار مخرب آن ! درباره ی اعتماد به نفس و خود باوری صحبت کردیم . در ادامه […]